Rýchle recepty a jednoduche recepty pre zaciatocnikov
Recept pre 4 osoby
Cestoviny s orechmi - rýchly obed aj do kancelárie
Čo potrebujeme:

- 400 g linguine (môžete použiť aj hrubšie špagety)
- 4-6 strúčikov cesnaku
- 1 šálka strúhanky
- 1/2 šálky vlašských orechov
- kôra a šťava z 1 väčšieho citrónu (najlepšie bio kvalita)
- 5-6 PL extra panenského olivového oleja
- hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie podľa chuti
- Predhrejte rúru na 200 °C a vložte do nej strúčiky cesnaku v šupke na cca 20-30 minút, v závislosti od veľkosti strúčikov. Vyberte z rúry a keď sú dosť vychladnuté, olúpte ich a dajte bokom.
- Linguine varte podľa pokynov výrobcu do al dente. Medzitým zmiešajte citrónovú kôru a šťavu s pečeným cesnakom, olivovým olejom a štipkou soli. Použite ručný mixér a vytvorte konzistentnú zmes.
- V kuchynskom robote mixujte strúhanku spoločne s vlašskými orechmi ale len tak dlho, aby ostala zachovaná jemne hrubá štruktúra orechov. Túto zmes potom v panvici smažte na rozohriatom olivovom oleji až kým nezačne hnednúť - asi päť minút. Nepretržite miešajte, aby sa zabránilo spáleniu.
- Petržlenovú vňať nasekajte nahrubo - je dôležité, aby bola čo najčerstvejšia.Keď sú linguine dovarené, zlejte vodu, nie však úplne všetku, cestoviny by mali ostať mierne vlhké (cca ¼ šálky vody ponechať). Pridajte citrónovo-cesnakovú omáčku a nasekanú petržlenovú vňať. Dôkladne premiešajte. Pridajte asi 3/4 zmesi opečených orechov so strúhankou do cestovín, premiešajte.
- Keď budete cestoviny podávať, na vrch nasypte zvyšnú orechovú zmes a pridajte pár lístkov petržlenovej vňate.